Autorahoitus 2021

Autorahoitus 2021

Auto on kallis hankinta – etenkin, jos kyseessä on uusi auto. Auto ostetaan usein lainalla, kuten pankkilainalla tai osamaksusopimuksella. Tästä artikkelista voit lukea lisää erilaisista autorahoituksista vuonna 2021.

Uudet autot 

Uudet autot ovat hyvin kalliita. Jos unelmoit uuden auton tuoksusta, varaudu maksamaan yli 10 000 euroa. Mitä hienompi auto (eli mitä arvokkaampi merkki ja/tai mitä parempi varustelutaso), sitä enemmän uusi auto voi maksaa. Uutta autoa ei todennäköisesti tarvitse pahemmin korjailla, joten luvassa on huolettomia ajokilometrejä. Uuden auton hinta laskee todella paljon jo ajaessasi autoliikkeestä kotiin, joten minään kovin hyvänä sijoituksena uutta autoa ei voi pitää. Käytetty auto saattaa säilyttää arvonsa paljon paremmin. 

Käytetyt autot 

Käytetty auto voi maksaa melkein mitä tahansa. Jos auto on vanha ja huonokuntoinen, voit saada auton jo muutamalla satasella. Varaudu kuitenkin kalliisiin korjauksiin. 

Vähän ajettu ja vuosimalliltaan uudehko auto voi maksaa esimerkiksi kymppitonnin verran. Jos autolla on ajettu jo jonkin verran ja sillä on ikää jo muutama vuosi, voit solmia kaupat muutamalla tuhannella eurolla. 

Käytetty auto on loistava ratkaisu moneen tilanteeseen. Jos tunnet olisi epävarmaksi, yritä löytää joku kokeneempi kaveri mukaan autokaupoille. 

Sähköautot

Tesla Model 3

Sähköauto voi olla uusi tai käytetty. Monet Tesla-autot Suomessa ovat sähköautoja, ja Teslat ovat erityisen hintavia (myös käytettyinä). Uusien sähköautojen hinnat voivat nousta ihan lähitulevaisuudessa, sillä niiden akuista uskotaan tulevan entistä arvokkaampia. 

Sähköautossa on hyvät ja huonot puolensa. Huonoihin puoliin lukeutuu se, että sähköautojen akkujen valmistaminen on ainakin tällä hetkellä ongelmallista ympäristön kannalta. Hyviin puoliin liittyy se, että ensimmäisten kymmenien tuhansien kilometrien jälkeen sähköautolla ajaminen on edullista ja ympäristöystävällistä. 

Kilpailuta sähkö, niin voit säästää vielä lisää rahaa. Valitsemalla ympäristöystävällisen sähkön pidät ajamisen mahdollisimman ekologisena.

Pankkilaina auton ostoon 

Jos autoa ei voi hankkia käteisellä, on pankkilaina yksi parhaimmista tavoista hankkia auto (uusi tai käytetty). Pankista voi saada edullista lainaa – etenkin, jos voi antaa lainalle vakuudeksi esimerkiksi osakesalkun tai oman asunnon (asunnon ei välttämättä tarvitse olla kokonaan velaton). Pankit kuitenkin toimivat aika hitaasti, joten aloita lainan hakeminen hyvissä ajoin. 

Vakuudeton laina netistä auton hankintaan 

Jos tarvitset lainaa nopeasti, hae lainaa netistä. Netin kautta tavoitat rahoituslaitokset, mitkä voivat siirtää lainan tilille jo saman päivän aikana. Muista kuitenkin kilpailuttaa lainat huolella, sillä nettipankkien lainat voivat olla korkeakorkoisia. Helpoin tapa kilpailuttaa netin kautta lainatuotteitaan tarjoavat rahoituslaitokset on käyttää lainankilpailuttajaa. Lainankilpailuttajalla saattaa olla 20–30 yhteistyökumppania, joten voit saada jo muutamissa minuuteissa useita lainatarjouksia, joista voit valita parhaan.

Auto osamaksusopimuksella 

Jos ostat uuden tai käytetyn auton liikkeestä, saattaa myyjä tarjota osamaksusopimusta. Osamaksusopimuksessa voi olla houkuttelevan halpa korko, mutta muut kulut saattavat olla ihan toista luokkaa. Joskus kulut ovat pienet, mutta korko onkin huima. Ole siis tarkkana, ennen kuin kirjoitat nimesi alle. 

Osamaksusopimus voi tarkoittaa sitä, että auto ei ole nimissäsi, kunnes olet maksanut viimeisenkin erän. Tämä voi hankaloittaa ulkomaille matkustamista. 

Osamaksusopimus voi tarkoittaa myös sitä, että sinun on hankittava autoon täyskasko, vaikka kevytkasko tai pelkkä liikennevakuutus olisi sinulle parempi (ja halvempi) ratkaisu. Ehkä joudut huollattamaan auton merkkiliikkeessä, kunnes saat auton nimiisi. Merkkiliikkeet ovat huomattavasti kalliimpia kuin pienet autokorjaamot, joita löytyy usein kunnan teollisuusalueelta tai sen liepeiltä.

Luottokortti

Luottokortit

Jos sinulla on luottokortti lompakossa, on sinulla ainakin yksi keino ostaa käytetty auto jo saman päivän aikana. Luottokortin korko voi olla esimerkiksi 20 %, joten mieti kaksi kertaa, ennen kuin laitat ”visan vinkumaan”. Jos ostat niin edullisen auton, että voit maksaa sen jo seuraavasta palkasta, voit ehkä saada maksettua luottokortin velkasaldon pois korottoman maksuajan aikana. Luottokorttiostosten koroton maksuaika on noin kuukauden, mutta parhaassa tapauksessa puhutaan jopa 60 päivästä. Tarkasta asia oman luottokorttisi tiedoista. 

Auton ostaminen säästöillä 

Aloita hyvissä ajoin säästäminen, jos haluat ostaa uuden menopelin käteisellä. Jos haaveilet 50 000 euroa maksavasta autosta, tulee sinun säästää 1000 € kuukaudessa yli 4 vuoden ajan – tai 500 € kuukaudessa yli 8 vuoden ajan.